joi, 13 iunie 2013

Cele mai frumoase locuri din Carpati

Ca şi anul trecut, astăzi v-am pregătit ceva special de ziua României, de ziua noastră, a Românilor. E o zi în care trebuie să ne amintim că e o onoare că suntem Români, o zi în care să ne amintim cât de frumoasă este ţara noastră. Aşa că, alături de colegii din blogosfera de călătorii, am hotărât să vă facem o surpriză, şi să facem fiecare un Top 10 cu cele mai frumoase locuri din România. M-am gândit şi m-am tot gândit ce să aleg să pun în acest top, dat fiindcă mi-am dat seama că am văzut mult prea multe locuri frumoase în România din care să pot alege doar 10, dar până la urmă am decis să aleg ce mă caracterizează pe mine cel mai bine, ce îmi place mie cel mai mult în ţara asta, şi anume frumuseţile naturale, lăsate de la Dumnezeu pe lumea asta, cu care România a fost înzestrată.

Vă prezint astfel topul meu cu cele mai frumoase 10 locuri din Carpaţi, cu rugămintea să mă iertaţi dacă nu am inclus în el şi alte locuri care poate vouă vă plac mai mult, nu de alta dar şi eu mai aveam încă vreo 237 pe listă, dar a trebuit să aleg doar 10. Desigur, ordinea lor în top este aleatorie, nu vrem să supărăm niciun lac şi nicio peşteră :) Toate sunt superbe şi nu există niciun loc 1 sau loc 10.

1. Piatra Secuiului

Piatra Secuiului se înalţă falnic deasupra satului Rimetea, poate cel mai frumos sat din România, după părerea mea. E locul unde se spune că soarele răsare de două ori, şi fiindcă mi-am promis solemn că mă voi întoarce aici, am de gând să şi urmăresc un răsărit dublu, de pe creasta Ardașcheiei, de vis-a-vis de Piatra Secuilor. Nu de alta dar apusul de pe Piatra Secuilor l-am urmărit deja :)

Piatra Secuiului văzută de jos, din satul Rimetea

 Satul Rimetea văzut de sus, de pe Piatra Secuiului
Mai multe detalii găsiţi aici: Piatra Secuiului, Munţii Trascăului, Judeţul Alba

2. Lacul Gâlcescu

Nu este un secret că îmi plac la nebunie lacurile glaciare, drept pentru care se vor mai găsi câteva în acest top, însă Lacul Gâlcescu (Călcescu din alte surse) are ceva special pentru mine. Şi se pare că nu e doar părerea mea, pentru că lacul a fost declarat monument al naturii şi rezervaţie naturală.

Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Gâlcescu, Munţii Parâng, judeţul Vâlcea

3. Crovurile din Mehedinţi

Dacă ar fi să mă iau după energia pozitivă cu care m-am întors de pe Valea Cernei, aş zice că e ceva supranatural în aceste crovuri :) Dar poate că doar experienţa deosebită de a descoperi aceste formaţiuni unice în România m-a făcut să mă bucur aşa de tare la văzul lor şi m-a ţinut zile bune de la întoarcere. Pentru cei ce nu ştiu deja, crovurile sunt nişte forme de relief micuţe, dezvoltate pe loess prin tasare, având formă de depresiune. Lăsând dexul la o parte, arată ca nişte terenuri de fotbal imense, cocoţate pe munte. :) 


4. Lacul Călţun

Dacă vei pleca dimineaţă pe răcoare de la Bâlea Lac spre Vârful Negoiu, vei găsi în drumul tău o adevărată oază de linişte şi frumuseţe, Lacul Călţun. Privindu-l de pe Vârful Lăiţel, căldarea în care se află mi-a părut ca două palme împreunate care îl protejează. Pare ireal cum un lac poate fi agăţat acolo sus, dar cu atât mai mult ar trebui să avem grijă de aceste mici minuni...

Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Călţun, Munţii Fărăgaş, judeţul Argeş

5. Cheile Râmeţului

Să faci baie într-un râu de munte nu e chiar ca o baie în mare. Chiar şi vara, apa este foarte rece, dar pentru cine vrea să vadă Cheile Râmeţului dintr-un cap în celălalt, merită din plin sacrificiul. Uneori poţi avea norocul ca apa să fie mică, dar poţi avea şi “fericirea” să o găseşti cam până la brâu (eventual peste, dacă nu ai chiar fizic de baschetbalist) dar până la urmă, eu parcă n-aş fi dat experienţa trăită acolo pentru una în care nu m-aş fi bălăcit deloc :)


6. Lacul Bucura

Lacul Bucura este inima Munţilor Retezat, este cel mai frumos ochi albastru din acest tărâm de basm. De aici pornesc foarte multe trasee din Retezat, şi este o bază bună dacă vrei să vezi cât mai multe. Este cel mai apropiat punct de campare faţă de Vf. Peleaga, cel mai înalt vârf din Retezat. Am stat cu cortul aici 3 zile, şi deşi într-una dintre ele mi-a fost extrem de rău şi nu m-am putut mişca mai mult de câţiva metri, am ales să fac aceşti câţiva metri până la malul lacului, de unde pot să jur că mi-am luat energia necesară pentru a mă vindeca.

Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Bucura, Munţii Retezat, judeţul Hunedoara

7. Ţiglaile Mari

Specificul Munţilor Ciucaş este dat de formaţiunile care mai de care mai speciale: Goliat,PorumbelulBabele la sfat sau Mâna Dracului sunt doar câteva dintre cele mai deosebite, a căror denumire exprimă exact felul în care arată. Mie din toate acestea mi-au plăcut însă cel mai mult Ţiglaile. Nu seamănă cu nimic ieşit din comun, însă după părerea mea reprezintăinima Ciucaşului.

Mai multe detalii găsiţi aici: Ţiglaile Mari, Munţii Ciucaş, judeţul Prahova

8. Lacul Ochiul Beiului şi Lacul Dracului

Două lacuri mai turcoaz ca acestea nu ştiu să fi văzut în România prin alte părţi. Cheile Nereisunt, poate, cele mai sălbatice chei din România, iar cele două lacuri nu fac decât să întregească această “definiţie”. Nu vă speriaţi că unul face referire la necurat, vă spun sincer că apa este extrem de curată, dar e adevărat că nu i se vede fundul, fiind denumit şi “lacul fără fund”.

 Lacul Dracului

 Lacul Ochiul Beiului

Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Ochiul Beiului şi Lacul Dracului, Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, judeţul Caraş-Severin

9. Peştera Focul Viu

Numele poate duce uşor în eroare, dar Peştera Focul viu este de fapt a treia peşteră din ţară după mărimea gheţarului subteran. Nu fiţi păcăliţi nici de aparenţe, pentru că pozele sunt făcute de la distanţă. Blocul de gheaţă care se vede în peşteră este mai mare decât înălţimea unul adult. E doar una dintre minunile din universul carstic din Padiş, Munţii Apuseni.


10. Lacul Iezer

Topul nu se putea încheia mai frumos decât tot cu un lac glaciar, dar nu ORICE lac glaciar, cilacul Iezer din Munţii Rodnei, care este poate cel mai special lac din România, căci atunci când îl priveşti de sus, poţi să juri că vezi harta României. Spuneţi voi dacă nu e aşa!

Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Iezer, Munţii Rodnei, judeţul Maramureş

Cu asta închei topul meu, şi mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să o fac şi pe asta, nu de alta dar mai aveam material pentru încă vreo 4 topuri. Poate cu alte ocazii vă voi spune şi alte topuri ale preferinţelor mele din România, cum ar fi top 10 oraşe din România, top 10 sate din România, top 10 vârfuri din Carpaţi, top 10 biserici deosebite, top 10 locuri accesibile oricărui român dar de care 95% din ei n-au auzit, top 10 locuri superbe de panoramă, etc, etc. Dar până atunci, vă urez din tot sufletul La mulţi ani români dragi, La mulţi ani România!

http://www.bloguldecalatorii.ro/2012/12/top-10-romania.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu